Sedan
jag flyttade till Oslo har jag dragit ner på mitt intag av rött kött med
ungefär 90%. I början var anledningen främst hur dyrt det var, men även hur
”konstig” kvalitén är. Alla som varit i Norge har säkert prövat deras
”köttdeig” och det är så sjukt svårt att laga köttfärssås på det!! Den är
mycket grövre än svensk, och delar inte alls på sig lika bra, så resultatet
blir snarare klumpar av kött än en jämn färs. En kollega talade om att det var
för att Norge hade högre krav på att fetthalten skulle vara låg och att
kötthalten skulle vara hög, och det är ju helt greit, men ni som känner mig vet
ju att jag knappast är en diet-type-of-person, och vem blir inte hungrig av att
läsa bullens ingredienslista??
Mycket
fisk blir det istället, och nästan enda stället jag äter kött är på mackan. Det
är nämligen så att i Norge har det ännu inte uppfunnits ost. De har hört talas
om ost och i butikerna finns att tillgå någon slags ljust gul formad massa som
smakar toalettpapper och inte sällan är så mjuk att när man ska hyvla den så
blir det som en enda klump längst in på hyveln, ni vet?
Resultatet
för mig har blivit att jag helt enkelt har tagit hem en hög med gula post-it
lappar från jobbet som jag med fördel klistrar fast på mackan på morgonen.
Inger minst lika mycket njutning och kulinariska smakupplevelser som den norska
osten, och framförallt; mycket billigare!!
Jag
har dock inte hittat någon innehållsförteckning på paketet, och kan med nästan
all säkerhet säga att proteinvärdet inte är så högt som man kan önska. Så tills
någon kempefin norr-hen bestämmer sig för att uppfinna osten, sitter jag här
med mina post-it lappar på mackan och till dess fortsätter jag även i god
ordning att slänga på en skinkbit på brödet.
Kom ihåg att köpa ost!! |
God tur!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar