8 maj 2013

Detta med att vara miljövänlig.

Det är en sak jag vill snacka med er om.
Jag såg precis ett program på TV som handlade om fiskar som bor i havet och de mår inte så bra.
OBS,  det är inte fiskarna på bilden som har skrivit brevet. 
Fiskarna sa i programmet att jag (läs; du) slänger vårt använda toapapper (och ibland ännu värre saker) i deras vatten vilket gör dem sjuka!

De sa även att de fiskar som vi inte dödar med gifter och övergödning, de fiskar vi och käkar upp istället. Kontentan av det hela är alltså att havet nästan enbart består av döda, sjuka eller uppätna fiskar.

Och det känns ju tråkigt när man exempelvis har lust att sätta sig och meta en stund.

Så nu kära bloggläsare, eftersom Du är en god medmänniska och enligt svensk tradition har en så kallad Jante inuti dig, frågar du dig; vad kan jag göra för att rädda dessa döda och uppätna fiskar? Hur kan vi tillsammans gynna den vackra mångfald som finns på vår jord?
Här kommer några enkla tips man kan följa för att rädda Östersjöns invånare.
  • Bottentrålning
När du är ute med din fiskebåt, försök undvika att använda dig av bottentrålning då detta är en synnerligt miljöovänlig fiskemetod. Kastspö är att föredra.
  • Bekämpningsmedel
När du rensar ogräs i din blomkruka på balkongen, försök undvika kemiska och syntetiska bekämpningsmedel vilka bidrar till den kemiska belastningen på Östersjön.
  • Övergödning
En av de största miljöbovarna vid övergödning är fosfor och kväve. Så när du är ute på söndagspromenad och du passerar ett vattendrag, snälla, släng inte ditt överblivna fosfor/kväve i vattnet! Utnyttja återvinningsstation.
Och om det nu mot alla odds är någon läsare därute som tycker att det är svårt att följa dessa enkla regler, snälla, KÖP EKOLOGISKT!! 
Detta bidrar till bland annat minskad övergödning av våra hav, plus att man får ett julkort från en närproducerad ko. (OBS, osäker källa.)

Vill man vara säker på att man äter "godkänd" fisk, kan man spana in WWF's fiskguide.


Miljöbovar.. vi snakkes!

1 kommentar:

  1. Rester av p-piller som kissas ut gör även att ?hanfiskarna? blir feminiserade och inte vet hur man raggar upp/befruktar ?honfiskarna?, så just det tjejer, sluta äta p-piller eller sluta kissa

    SvaraRadera